Ga naar de inhoud van deze pagina.
Zomernota
2024
portal
Aanbiedingsbrief
Overzicht
Voorwoord
Financiële ontwikkelingen
Mutaties Zomernota 2024
Beleidsontwikkelingen
Programma's
Overzicht
01 Effectieve samenwerking tussen bestuur en omgeving
02 Positieve gezondheid, participatie en preventie
03 Betaalbaar bouwen voor verschillende groepen
04 Vitale economie beleefbare kernen en landschap
05 Bereikbaar en verkeersveilig
06 Duurzaam en toekomstbestendig
07 Onderhoud op orde, veilige wijken en buurten
08 Transparante en toegankelijke dienstverlening
09 Werken volgens de bedoeling van de Omgevingswet
10 Financieel Vitaal
Baten en lasten per programma
Programma's
02 Positieve gezondheid, participatie en preventie
Home
Programma's
02 Positieve gezondheid, participatie en preventie
Wat is onze agenda
02 Positieve gezondheid, participatie en preventie
Wat is onze agenda
1. Inwoners zien naar elkaar om
We zorgen ervoor dat in iedere kern locaties beschikbaar zijn waar activiteiten gericht op ontmoeting voor verschillende doelgroepen mogelijk zijn. We ondersteunen initiatieven gericht op ontmoeting, zoals huiskamerprojecten.
We ondersteunen vrijwilligers en mantelzorgers bij de uitvoering van hun taak. We ontwikkelen voldoende mogelijkheden voor respijtzorg.
Via de sociale kaart stimuleren we de ontmoeting tussen inwoners. De informatie op de gemeentelijke website en sociale kaart blijft actueel en toegankelijk.
Door de coronacrisis is de eenzaamheid onder jongeren en ouderen toegenomen. Hier zetten we extra op in.
Er blijft structureel overleg tussen kerken en de gemeente (pastoresoverleg). De samenwerking tussen diaconieën en de gemeente wordt, indien nodig, versterkt.
We stimuleren de vroegtijdige integratie van arbeidsmigranten en statushouders en de positieve verbinding tussen hen en onze samenleving. We signaleren zorgaspecten en geleiden deze door naar de daartoe geëigende instanties.
2. Inwoners participeren naar vermogen
Vanuit de Lokale Inclusie Agenda en de notitie arbeidsparticipatie 2020 -2022 werken we aan een integraal participatiebeleid. We sluiten hierbij zoveel mogelijk aan bij lokale (participatie)mogelijkheden en initiatieven.
We geven uitvoering aan het plan van aanpak wet inburgering en spannen ons samen met de woningcorporatie ervoor in te voldoen aan de taakstelling voor huisvesting.
4. Inwoners ontwikkelen zich kansrijk op alle leefgebieden
We zorgen voor ondersteuning van voorschoolse voorzieningen, onderwijs, sportverenigingen en kerken als het gaat om vroeg-signalering.
We stimuleren en ondersteunen initiatieven rondom relatie toerusting om daarmee echtscheidingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Samen met onze partners uit het onderwijs, de kinderopvang en jeugdhulp geven we invulling aan het onderwijskansenbeleid.
We bevorderen het taalniveau en de digitale vaardigheden van onze inwoners via het taalpunt, WEB lessen en inburgering.
Via het integraal huisvestingsplan (IHP) dragen we als gemeente bij aan het duurzaam maken van de schoolgebouwen voor de toekomst. Waar mogelijk voegen we andere functies toe (zoals bijvoorbeeld dagopvang voor ouderen).
3. Inwoners zijn lichamelijk, mentaal en sociaal gezond
Na het vaststellen van de preventienota 0 - 100 jaar gaan we aan de slag met de implementatie van de daarin opgenomen (sub)doelen en instrumenten.
Met onze partners professionaliseren we het contractmanagement en -beheer verder door. Hierdoor kunnen we controleren of de gecontracteerde partijen aan de inkoopvoorwaarden voldoen, de afspraken nakomen én of de inzet het gewenste effect heeft.
Het samenwerkingsverband Samen Zwartewaterland verbinden we nog meer met de doelen en uitvoering van onze preventie-agenda (eigenaarschap).
Om de sociale basis te versterken willen we de diverse (verspreide) welzijnsactiviteiten bundelen door de ontwikkeling van een brede welzijnsorganisatie, die middenin de samenleving staat en handen en voeten kan geven aan onze preventiedoelen.
Door de inzet van een sociaal wijkteam (pilot) in één van de drie kernen ervaren we of we in staat zijn om dichtbij onze inwoners en hun leefomgeving, ondersteuningsvragen vroegtijdig te signaleren en adequater aan te pakken.
We geven uitvoering aan het sport- en beweegakkoord en creëren een aantrekkelijk sportaanbod. Samen met partners werken we aan een gecombineerde leefstijlinterventie.
5. Inwoners zijn financieel zelfredzaam
We geven uitvoering aan het beleidsplan voor aanpak armoede en schulden 2022 – 2026. Inclusief de regeling voor kinderen en volwassenen om deel te kunnen nemen aan sportieve en culturele activiteiten.
Met de huidige hoge energiekosten zijn we extra alert op energiearmoede.
6. Inwoners voelen zich veilig, thuis en in hun netwerk
We zorgen voor de decentralisatie van Beschermd Wonen, waarbij onze ambitie is dat inwoners zelfstandig in de eigen buurt kunnen wonen met passende ondersteuning.
Met onderwijsinstellingen werken we aan het aanbieden van een preventief programma in het kader van sociale media, alcohol, roken en / of drugs.
We onderzoeken of het IJslands model ten aanzien van de preventie-aanpak voor jongeren aanvullende inzichten geeft.
Deze pagina is gebouwd op
06/10/2024 15:48:00
met de export van
06/10/2024 15:41:26
Zoeken
Er zijn geen resultaten gevonden.